ARAZİDE SUSUZ KALIRSANIZ YAPMANIZ GEREKENLER

Hayatta kalma mücadelesinde su kadar önemli başka bir şey yoktur.Vücudumuzun % 70 sudur.Bir insan düzenli ve minimum miktarda su almaz ise , o insanın hızlı ve verimli olmasını bekleyemezsiniz.Bir insanın iklime,doğadaki aktivitesine ve ortam ısısına bağlı olarak minimum hergün 2.5 lt su içmesi gerekmektedir.İçtiğimiz su dışkı ,idrar,vücuttan ve akciğerlerden çıkan nem sonucu kaybedilmektedir.Bu miktar hergün tekrar tamamlanmak zorundadır.Yemek yemeden bitkin vaziyette 30 gün dayanabilirsiniz ama su içmeden( bu süre ortama bağlı olarak) 7- 10 gün dayanabilirsiniz.Bu süre sonunda ölüm kaçınılmazdır.Aşağıda sıralanan önerileri su temin edinceye kadar (vücudumuzda mevcut suyu korumak için) uygulamalısınız.

1- Su kaybını önlemek ve güneşten yanmamak için vücud derimizi örtmemiz gerekmektedir.
2-Günün en sıcak saatlerinde aşırı çalışmadan kaçının.Yürümeniz zorunlu ise bunu acele etmeden yapın.
3-Suyunuz yoksa yemek yemeyin.Konuşarak ağzınızın ve boğazınızın kurumasına neden olacağınızdan bundan sakının.
4-Mevcut suyunuzu akşam serinliğinde veya gece küçük yudumlarla için.
5-Çevrenizde deniz suyu veya içilmez su varsa elbiselerinizi ıslatın.Bu işlem sizi serin tutar ve terlemenizi engeller.
6-Alkol ve sigara içmeyiniz.

Sayın İ.Kenan Atasavun tarafından hazırlanmış cetvelde bir insanın çeşitli ısı derecelerindeki su ihtiyacı ve dayanma süreleri gösterilmektedir.

 

arazide-susuz-kalirsaniz-yapmaniz-gerekenler-1

Uzun süre dayanmanız suyun olmasına bağlıdır.Planlarınızı su temini üzerine yapmalısınız.Suyu temin ettikten sonra diğer konulara başlayın. Dikkat edeceğiniz önemli bir hususta susuz kalmamak için kesinlikle durgun ve pis yüzey sularını arındırmadan içmeyiniz.Bu sular sizde hastalık yapacak bakterileri ihtiva eder.Asla sağlığınızı tehlikeye atmayın.Susuzluk hızlı bir ölüm ise,pis suları içmek yavaş bir ölümdür.Bulabildiğiniz tek su kaynağı pis su ise,ne kadar susuz dahi olsanız filitre etmeden ve arındırmadan içmeyiniz.

 

SUYU ARITMAK
İlk işlemimizde suyu arıtmak için şekilde görüldüğü gibi bir düzenek hazırlamamız gerekmektedir.Bu işlem ile suyun içindeki çamuru,yaprakları ve diğer pislikleri uzaklaştıracağız.Şekilde bir kolu bağlanmış bir giysi görülmektedir.Bunun yerine bir çorap veya elbise parçasıda olabilir.Bu giysi içine kum ve ot koymamız kafidir.Bulabilirsek içine konan yanmış odun kömürü su içindeki kokuyu alır. Süzülen suyu enaz beş dakika kaynatmamız gerekmektedir.Bu işlem sırasında mevcut kabımız yok ise,bu iş için bir ağaç parçasının içini yakıp oyduğumuz yeri bir kap gibi kullanabiliriz.Daha sonra ateşte ısıtılan temiz taşları ağaç kap içindeki su içine koyarak suyu kaynatabilirizBu işlemde soğuyan taşlar tekrar ateşe konarak su kaynıyana kadar işleme devam edebiliriz.Aynı iş için şekil verilmiş ve güneşte kurutulmuş kil kapta kullanılabilir. Kaynama süresi, suyun kaynama noktasına ulaştığı andan itibaren beş dakikadır.

 

arazide-su-aritmak

 

SUYU NEREDE BULABİLİRİZ ?
Pek çok yerde yüzey suyu bulmak mümkün değildir.Doğada su ararken memeli hayvanlara ve kuşlara dikkat etmemiz gerekir.Bu hayvanların çoğu bizler gibi hergün su içmek zorundadırlar.Vahşi hayvanların ayak izlerinin yoğunlaşması suya giden hayvanları işaret edebilir.Genellikle düz araziden yükselen kayalık tepelerin yamaçları su bulma ihtimalini artırır.Bu gibi yerlerde bulunan yeşil bitkiler suyun varlığını gösterebilir.Yoğun yeşil bitkilerin dibinde nemli toprak varsa uygun yeri kazdığımızda suyu ulaşabiliriz.Kazdığımız yerden su çıktığı taktirde ilk bulanık suyun atılmasından sonra gelen su temiz olacaktır.
Sabahları güneş doğmadan çimenler üzerinde biriken çiğ damlaları ince bir bez vasıtası ile toplanarak ve bez yeterince ıslandığında bir kaba sıkılarak gerekli su temin edilebilir.

 

Doğada dar ve güneş almayan derin kaya yarıklarının içinde su bulunabilir.

 

arazide-su-bulma

 

Kurumuş görünen dere yataklarının zemininde kum altında su olabilir.Dere yatağının bir engel veya bir kaya ile karşılaştığı bölümüm ön tarafı kazılarak su bulunabilir.

 

arazide-su-bulma-2

 

Tam tersine arazi çok ıslak ve bulunduğumuz yer bataklık olabilir.Suyun biraz ötesine kazacağımız çukura dolan su ilk başta bulanık olabilir.Beklediğimizde su berraklaşacaktır.

 

arazide-su-bulma-3

 

Deniz kıyısında ve geniş bir kumsalda isek,denizden karaya doğru enaz 100 metre ileride kumu kazdığımızda az tuzlu ama içilebilir su buluruz.

arazide-su-bulma-4

 

Eğer deniz kenarında ve elimizde su kaynatacak bir kap var ise,şekilde görüldüğü gibi bir düzenek hazırlanır.Kabın üstüne konan kumaş parçası buhardan ıslandıkça sıkılarak su temin edilir.

su-aritma

Deniz kıyısında ve elimizde büyük naylon torba varsa,deniz suyunu kaynatarak buhardan su elde eden bir imbik yapabiliriz.Tencereden çıkan buhar naylon torba içinde yoğuşarak su haline gelecek ve içeri kıvırdığımız naylon torbanın kenarında birikecektir.

su-aritma-2

Kar olan bir ortamda ise,hazırladığımız düzenekteki bezin içine doldurduğumuz kar; aynı zamanda ısınmak için yaktığımız ateşin ısısı ile eriyerek alttaki kaba toplanmaktadır.

su-aritma-3

 

Yenen kar, aksine susuzluğu neden olur.Bunun için karı elimizde sıkarak eriyen kar suyunu içmek gerekir.

su-aritma-4

Bir bitkinin yaprakları üzerine geçirilen torba içinde,yapraklardan çıkan nem yoğunlaşarak torbada toplanır.

su-aritma-5

Bir bitkinin üzerine geçirilen torba içinde,yapraklardan ve zeminden çıkan nem yoğunlaşarak kenarda toplanır.

 

 

su-aritma-6

SU İMBİĞİ

Su İmbiği en kurak ortamlarda bile çalışan bir sistemdir.Bu sistem için 180×180 plastik örtü,bir kap ve ince hortum gereklidir.Ağız genişliği 100 cm ve derinliği 70 cm olan bir çukur kazılır.Çukur dibine bir kova ve bu kovanın içinden gelen yaklaşık 150 cm plastik borunun ucu çukur dışına alınır.Bu çukurun üstüne dibe kadar inen bir naylon örtü serilir.Çukurun kenarında naylon örtünün üzerine toprak yığılır.Naylon örtünün su kabının tam üstüne gelen kısmına bir taş konur.Güneş doğduğunda hava ısınırken, henüz serin olan topraktan çıkan buhar naylonun altında damlalaşır.Su damlaları büyüdükçe aşağı kayıp aşağıdaki kaba damlarlar.Geceleyin hava soğurken henüz sıcak olan zeminden çıkan buhar yoğunlaşarak kaba damlar.Böylece gündüz ve gece su toplama imkanı olur.Geceleri gündüze göre daha az su birikir.Biriken su plastik borudan emilerek alınır.Plastik borunun amacı düzeneği bozmadan sürekli su almak içindir.

 

su-imrigi su-imrigi-2

Yorumlar

BENZER VİDEOLAR

Kullanıcılar tarafından sağlanan her türlü ilan, bilgi, içerik ve görselin gerçekliği, orijinalliği, güvenliği ve doğruluğuna ilişkin sorumluluk bu içerikleri giren kullanıcıya ait olup, sitemizin bu hususlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.