Genelkurmay’dan Açıklama 9 Ekim 2009

TARİH : 09 Ekim 2009

Değerli Basın Mensupları,

Bildiğiniz gibi 28 Eylül 2009 tarihinde, Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Şenlik Köyü bölgesinde çok üzücü bir olay meydana geldi. Bu olayda, 12 yaşındaki Ceylan Önkol isimli vatandaşımız, meydana gelen bir patlama neticesinde hayatını kaybetmiştir.

Geçen hafta bu konuyla ilgili yaptığımız açıklamada şunu söylemiştik:

Elbette gencecik bir kişinin hayatını kaybetmesinden üzüntü duymaktayız. Olaya ilişkin, ilgili Cumhuriyet Savcısı tarafından gerekli soruşturma yapılmaktadır. Olayla ilgili olarak yapılan ilk incelemelerde, olay sırasında, bölgede, havan atışının yapılmadığı tespit edilmiştir.

Bu hafta da konunun halen devam etmekte olan adli yönü dışında, Türk Silahlı Kuvvetlerini ilgilendiren bölümleriyle ilgili olarak bazı bilgileri sizlerle paylaşacağız.

Olayla ilgili olarak; gerekli idari soruşturma ilgili komutanlıkça derhal başlatılmıştır. Yapılan incelemede;

Bölgede yer alan ve olay mahalline 9 km. mesafedeki Abalı Jandarma Karakolu ile 8 km. mesafedeki Tapantepe Üs Bölgesinden, silahların kontrolü ve kayıtlarına bakıldığında, olay günü herhangi bir havan atışı yapılmadığı tespit edilmiştir. Esasen, askeri birliklerin konuşlandıkları yerler dikkate alındığında, mevcut havanların menzillerinin yeterli olmadığı, ekrandaki haritadan da anlaşılmaktadır. Ayrıca, patlamanın olduğu yerde meydana gelen mermi çukurunda yapılan teknik analiz raporuna göre; olayın herhangi bir atış sonrası meydana gelen patlamaların oluşturduğu çukurdan farklı olduğu tespit edilmiştir. Diğer yandan, Ceylan Önkol’un hayatını kaybetmesine neden olan bir patlama vardır. Ancak bu patlamanın neyin sonucu olduğu Cumhuriyet Savcılığınca yaptırılan kriminal çalışmaları sonucunda belli olacaktır. Bu nedenle bu çalışmaların sonuçlanması beklenmelidir.

Değerli Basın Mensupları,

Söz konusu olay, 28 Eylül 2009 tarihinde, saat 10:30’da meydana gelmiş, bölgeye en yakın jandarma karakolu olan Abalı Jandarma Karakoluna olayın vuku bulmasından 2,5 saat sonra haber verilmiştir.

Haberin alınmasıyla birlikte, Abalı Jandarma Karakolunca olay, Lice İlçe Jandarma Komutanlığına aktarılmış ve derhal adli makamlara intikal ettirilmiştir. Bildiğiniz gibi, bu safhadan sonra olayla ilgili her türlü işlem, adli makamların kontrolünde yürütülmektedir.

Değerli Basın Mensupları,

Olayın meydana geldiği bölge ile ilgili kısa bir bilgi vermek istiyorum.

Bölgede, daha önce bir çok iç güvenlik olayı meydana gelmiştir. Bölge, bölücü terör örgütü mensuplarının yoğun olarak faaliyet gösterdiği ve bir çok duyumun alındığı bir yerdir. Konuyu birkaç örnekle ifade etmek gerekirse, bölgede 31 Mart 2009 tarihinde yapılan geniş çaplı operasyonda, 50 kg. patlayıcı madde, 6 ayrı noktada el yapımı patlayıcı, 5 sığınak ve yaşam malzemeleri ele geçirilmiştir.

Yine, 29 Nisan 2009 tarihinde, aynı bölgede Abalı Jandarma Karakoluna 2,5 km mesafedeki Kılınevitepe’de, bölücü terör örgütü tarafından döşenen 2 adet basma düzenekli, amonyum nitratla kuvvetlendirilmiş el yapımı patlayıcının infilakı sonucunda, 9 personelimiz şehit olmuştur.

Ayrıca, 16 Haziran 2009 tarihinde, bölgenin kuzeyinde, bölücü terör örgütü tarafından döşenen el yapımı patlayıcı maddenin patlaması sonucu bir vatandaşımız yaralanmıştır.

Bu bilgiler değerlendirildiğinde, bu bölgenin bölücü terör örgütü tarafından sıkça kullanılan ve el yapımı patlayıcı ile mayın riski yüksek olan bir bölge olduğu görülmektedir.

Ayrıca, bölücü terör örgütünün taktiği gereği, bu tarz olaylardan hemen sonra, olay bölgesine intikal eden güvenlik kuvvetlerine yönelik olarak, genellikle mayın ve el yapımı patlayıcı kullanıldığı, yaşanan acı örneklerle görülmüştür.

Bu bilgiler ışığında ve benzer olayların tekrar edebileceği değerlendirilerek, daha müessif bir olaya sebebiyet verilmemesi için, Lice Cumhuriyet Savcılığı tarafından olay yerinin resimlerinin çektirilerek, cesedin otopsisinin yapılması maksadıyla Abalı Jandarma Karakoluna getirilmesi için talimat verilmiştir.

Köy muhtarı ve maktulenin yakınları tarafından, maktulenin cesedi saat 17:45’te Abalı Jandarma Karakoluna götürülmüş ve burada Cumhuriyet Savcısı tarafından gerekli adli işlemler yapılmıştır.

Olay bölgesindeki tehdit durumu göz önüne alınarak, gerekli emniyet tedbirlerinin alınmasını müteakip bölgeye intikal edilmiş ve yerinde inceleme yapılmıştır. Olay mahalline güvenlik kuvvetlerinin gitmemiş olması esasen delillerin karartıldığı iddialarını da geçersiz kılmaktadır.

Hal ve durum böyle iken;

Bölücü terör örgütünün ana hedefi; medyada, özellikle de televizyonlarda kapsamlı bir şekilde yer almak ve Türk Silahlı Kuvvetleri aleyhine olduğunu düşündüğü her olayı istismar etmektir. Bunu yapanlar da genelde, rivayet, dedikodu, iftira içerikli yöntemleriyle toplumun devlete karşı olan güvenini sarsmaya yönelmektedir. Halen bu olay da, Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı bir propaganda malzemesi gibi kullanılmaya çalışılmaktadır. Üzücü olan da budur.

Türk Silahlı Kuvvetleri, kendisini ilgilendiren her olayı titizlikle araştırmakta ve varsa sorumlu personeli hakkında her türlü idari ve adli işlemi yapmaktadır.

Bir olay meydana geldiğinde, konunun tüm yönleriyle araştırılması, ast birliklerden konuya ilişkin raporların gelmesi, doğruluklarının teyid edilmesi zarureti nedeniyle, bu tür açıklamalar zaman almaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri, kurum olarak, tam ve doğru bilgilere ulaşmadan bir açıklama yapmamaktadır. Bu durum yanlış değerlendirilerek, kurumun sorumlu olduğu şeklinde bir olgu yaratılmaya çalışılmasını da, haksız bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz. Bazı durumlarda sabırlı olunması mecburiyeti vardır.

Değerli Basın Mensupları;

Türk Silahlı Kuvvetlerinin halkımızın güven duyduğu bir kurum olmasında en önemli unsur, kurum olarak, hukuka inanması, tutarlı, ciddi ve her olaydan sonra bir öz eleştiri yapması ile gücünü milletten almasıdır. Ancak son yıllarda, Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu özelliğinin yıpratılmasına yönelik, asimetrik kapsamlı ve organize bir psikolojik harekât sürdürülmektedir.

Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı yürütülmekte olan bu savaşın maksadı, kamuoyunu etki altına alarak Türk Silahlı Kuvvetleri aleyhine bir tutum ve yanlış bir “algı” oluşturmaktır.

Uygulanmakta olan savaşın boyutlarının tahmin edilenden çok daha karmaşık ve büyük olduğunu düşünüyoruz. Unutmayalım ki, uygulamalı ve çok yönlü bir disiplin olan “iletişimden” de büyük ölçüde istifade edilerek gerçekleştirilen bu psikolojik harekâtın nihai hedefi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yıllardır bölücü terör örgütüne karşı sürdürdüğü bu mücadeledeki azim ve kararlılığına zarar vermektir. Türk Silahlı Kuvvetleri bu mücadelede, yurdun her köşesinden binlerce vatan evladını şehit vermiştir. Bugüne kadar da bu mücadeleyi büyük bir başarıyla ve kararlılıkla yürütmüştür. Bu şartlar altında Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı yürütülmekte olan asimetrik psikolojik harekattan en fazla istifade edenlerin başında bölücü terör örgütünün geleceği unutulmamalıdır. Bu nedenle bilerek veya bilmeyerek yapılan bazı haber ve yorumların bölücü terör örgütü lehine durumlar yarattığı daima göz önünde bulundurulmalıdır.

Geçen hafta yaptığımız açıklama ve yetkili Cumhuriyet Savcılığınca yürütülen soruşturmanın daha henüz tamamlanmamış olmasına rağmen; eksik bilgi ve değerlendirmelerle, olayın farklı bir şekilde kamuoyuna yansıtılmasını üzüntüyle izliyoruz.

Bu nedenlerle, medya mensuplarına ve hepimize büyük sorumluluk düşmektedir. Aksi taktirde, kamuoyunu bilgilendirme adına, dolaylı da olsa, terör örgütlerinin amacına hizmet edilmekte ve onların propagandası yapılmaktadır.

Değerli Basın Mensupları,

02 Ekim 2009 tarihinden bugüne kadar geçen dönem içerisinde, iç güvenlik olayları kapsamında;

Biri polis memuru, biri Geçici Köy Korucusu olmak üzere iki güvenlik görevlimiz şehit olmuştur.

Yine dönem içinde; 03 Ekim 2009 tarihinde Bitlis-Tatvan’da yaşanan olayla ilgili kısa bilgi vermek istiyorum. Anılan tarihte, Bitlis-Tatvan İlçe Jandarma Komutanlığı emrinde görevli 4’üncü Jandarma Trafik Kontrol Timi, Tatvan Küçüksu Bölgesinde icra ettiği görevin dönüşünde, saat 13:35’te seyir halinde iken, Tatvan İlçesine 2 km. kala, anayol altından geçen 1.50 m genişliğindeki boru menfez içerisine, bölücü terör örgütü mensuplarınca yerleştirilmiş olan el yapımı patlayıcının patlaması sonucunda, trafik aracı 8x7x3 m.lik çukura düşmüş ve aracın üzeri yaklaşık 2 m toprak ile kaplanmıştır. Olaya ilişkin çarpıcı görüntüler ekranda görülmektedir. Olay sonucunda bir astsubayımız ve bir uzman çavuşumuz yaralanmıştır.

Bu olay, bölücü terör örgütünün gerçek yüzünü ve niyetini göstermektedir.

Dönem içinde, 9 bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Bölücü terör örgütünün sivil vatandaşlarımıza yönelik eylemlerinde, maalesef üç vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.

Yine dönem içerisinde,

– 2 adet EYM (El Yapımı Mayın) bulunarak, etkisiz hale getirilmiş,

– 1 adet M-16 piyade tüfeği,

– 1 adet Kaleşnikof piyade tüfeği,

– 42 adet el bombası,

– 1 adet tabanca,

– 21 adet sevk fişeğiyle beraber Roketatar mühimmatı,

– 3 adet 81 mm.lik havan mühimmatı olmak üzere çeşitli çap ve cinste mühimmat ile birlikte, bol miktarda yaşam malzemesi ele geçirilmiştir.

Değerli Basın Mensupları,

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, dönem içinde 21 arama kurtarma faaliyeti icra edilmiş, 152 kişi sağ olarak kurtarılmış, 2 kişi ölü olarak bulunmuştur.

Değerli Basın Mensupları,

06 Ekim 2009 tarihinde, Arnavutluk Genelkurmay Başkanı, Sayın Genelkurmay Başkanımıza resmi bir ziyarette bulunmuştur.

Bildiğiniz üzere, Arnavutluk ile tarihi ve köklü ilişkilerimiz mevcuttur. Söz konusu ziyarette; iki ülkeyi ilgilendiren askeri konular görüşülmüştür. Bu kapsamda; halen Afganistan’daki Türk Birliği bünyesinde görev yapan 22 personelden oluşan bir Arnavutluk takımı bulunmaktadır. 01 Kasım 2009’dan itibaren komutasını devralacağımız Kabil Bölge Komutanlığına, Arnavutluğun 22 kişilik takımının yanı sıra, 20 kişiden oluşan sağlık timi göndermesi planlanmaktadır.

Sayın Genelkurmay Başkanımız, Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ashfaq Parvez KAYANI’nin resmi davetlisi olarak, 12-15 Ekim 2009 tarihleri arasında Pakistan’a ziyarette bulunacaktır.

Değerli Basın Mensupları,

Önümüzdeki hafta basına açık faaliyetler kapsamında;

10 Ekim 2009 günü saat 09:30’da, Ayazağa/İstanbul’da, Güneydoğu Avrupa Tugay (SEEBRIG)’ının 10’uncu Kuruluş Yıldönümü Töreni icra edilecektir.

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan yedek/onarım malzemeleri içerisindeki yerli malzeme oranını arttırmak, yurt dışından tedarik edilen malzemelerin yerli sanayi imkanları ile üretilebilirliğini tespit etmek, yurt içinden temin edilen malzemeler içerisinde rekabet ortamı yaratmak ve alternatif üretici firmaları belirlemek maksadıyla, daha önce 6 kez icra edilen “Donanma Komutanlığı Malzeme Sergisi” ilk olarak tüm Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın da katılımı ile “TSK Müşterek Malzeme Sergisi” adı altında, geçen haftaki toplantımızda da belirttiğimiz gibi, 06-17 Ekim 2009 tarihleri arasında, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) işbirliği ile Uluslararası İzmir Fuar alanındaki “4 numaralı salon”da açılmıştır.

Sergi 07-17 Ekim 2009 tarihleri arasında her gün 10.00-18.00 saatleri arasında gezilebilecektir.

Genelkurmay Karargâhına geldiğiniz için teşekkür ediyorum.

askeradmin

Işıkları Kapat

Hata Bildir

Genelkurmay’dan Açıklama 9 Ekim 2009

Genelkurmay’dan Açıklama 9 Ekim 2009

Anasayfa » Genelkurmay Başkanlığı » Genelkurmay’dan Açıklama 9 Ekim 2009

14.09.2016 tarihinde eklendi kişi izledi 

Yorumlar

Yorumlar

BENZER VİDEOLAR

SOLOTÜRK SAMSUN SEMALARINDA

SOLOTÜRK SAMSUN SEMALARINDA 29.10.2023 tarihinde eklendi - kişi izledi

HARBİYE ASKERİ MÜZESİ’NDE ASKERİ ESERLER ONARILIYOR

HARBİYE ASKERİ MÜZESİ’NDE ASKERİ ESERLER ONARILIYOR 28.10.2023 tarihinde eklendi - kişi izledi

Kullanıcılar tarafından sağlanan her türlü ilan, bilgi, içerik ve görselin gerçekliği, orijinalliği, güvenliği ve doğruluğuna ilişkin sorumluluk bu içerikleri giren kullanıcıya ait olup, sitemizin bu hususlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.